Köögikirjanikuks kasvamine
Nagu raamatus lubatud, panin ma siis kirja loo sellest, kuidas veel
kahekümnesena köögis peaaegu täielik võhik olnust võib hea tahtmise korral
saada päris asjalik söögitegija ning lisaks veel ka köögikirjanik. Lugu pole
mõeldud enesekiitusena, vaid hoopiski innustusena kõigile neile, kes vajavad
julgustust ja senisest suuremat eneseusku ükskõik millisel alal tegutsemiseks.
Minu esimesed kokkupuuted meediaga ehk Eesti Raadio
Noorte Reporterite Klubi.
Kuigi Eesti Rahvusringhäälingu ajalugu annab Eesti Raadio
Noorte Reporterite Klubi asutamisajaks 1958, algas klubi mitteametlik tegevus
juba 1957. aasta sügisel, kui mina käisin 11. ehk tolleagse koolikorralduse
järgi lõpuklassis. Ideele klubi loomiseks tulid minu koolivennad, kaks Tallinna
20. Keskkooli (Tallinna Ühisgümnaasium) 10. klassi poissi: Enn Tiits
(6.04.1941–14.05.2015) ja Ants Vain (22.05.1940–13.04.2004), hilisem
Noorsooteatri näitleja, raadioajakirjanik ja meremees.
Ettevõtlik ja esinemishuviline Enn Tiits saavutas
kokkuleppe Raadiokomitee tollase juhi Ado Slutskiga, et meie
kolmekesi võime hakata päevauudiste toimetuses Felix Kaasiku juhtimisel õppima,
kuidas teha intervjuusid ja reportaaže. Sellega me siis kooli kõrvalt talvel ka
pisitasa tegelesime. Maikuus 1958 otsustas aga raadio juhtkond Noorte
Reporterite Klubi n-ö legaliseerida ja korraldada esimese konkursi uute
liikmete vastuvõtmiseks. Soovijaid oli palju, esimestest uutest liikmetest
mäletan aga vaid Tiit Madet, hilisemat majandusteadlast, IME pooldajat ja
kuulsale 40 kirjale allakirjutanut.
Kevadel 1958 lõpetasin ma keskkooli ning Eesti Raadio
päevauudiste toimetus võttis mind alates augustist tööle mittekoosseisulise
korrespondendina. Osalesin ka selleks ajaks juba hoo sisse saanud Noorte
reporterite Klubi töös, kuid teenisin ka väikest palka päevauudiste
kirjutamise ja toimetamisega. Mida ma täpselt tegin, sellest on jäänud muidugi vaid
väga ähmane mälestus.
Hästi on aga meeles, et saime isiklikult tuttavaks
tollaste korüfeedega nagu Valdo Pant, Lembit Lauri, Ivar Trikkel, Klaus
Mikko, Felix Leet, Jüri Miller, Albert Käär, Hans Kiiver ja teleoperaator Hans
Roosipuu. Hästi on meeles, et uudisteoimetuse vastas üle koridori oli
kirjandussaadete toimetus, kus tollal töötas Lennart Meri, väga omapärase
välimuse ja häälega ning ka muidu väga koloriitne mees. Mäletan mitmeid noorteüritusi ja
spordivõistlusi, mida käisime kahe-kolmekaupa lindistamas tollal tehnika
viimaseks sõnaks peetava, mitu kilo kaaluva makiga Reporter 2.
Hästi püsivad meeles selle ilusa pruuni hoone uste
taga asunud püstoliga naisvalvurid ning muidugi ka pikad koridorid,
kus asusid helikindlad stuudiod ja foonikad lindi monteerimiseks ehk üleliigse
väljalõikamiseks ja lindi uuesti kokkukleepimiseks. Ja seda muidugi selle
sõna otseses tähenduses. Kui praegune arvutis tehtav cut and paste on
virtuaalne, siis tollal vastas nende verbide tähendus sisule väga täpselt, seda muidugi magnetofonilindiga tegutsedes.
Eriti hästi on mul aga meeles meeleolu 6. oktoobril 1958,
kui läks eetrisse esimene õhtune pikk uudistesaade Päevakaja, mis valmis just
selles toimetuses, kus minagi töötasin. Ja minulgi oli selle saate valmimisel
täita pisitilluke osa ühe uudise redigeerimisega. Tollal muide ennustati
Päevakajale üsna lühikest karjääri. Pole ju kuidagi võimalik teha igal õhtul
pikka uudistesaadet, arvati aastal 1958, sest kust neid uudiseid nii palju
võtta! Kuivõrd ekslikuks see ennustus osutus, seda teab tänapäeval igaüks.
Seevastu võib nii mõnelegi nooremale inimesele olla
uudiseks, et tollal läbis igasugune kirjutatud või lindistatud
uudistematerjal (ka meie NRK oma) poliitilise tsensuuri Pärnu mnt. 10
ülakorrusel asuvas Glavlit'is. Nõukogude Liidus kardeti hirmsasti
riigisaladuste lekitamist ja muidugi mitte vähem ka ideoloogiliselt
ebakorrektseid ütlusi ja kirjutisi. Glavlit oli selle halva mainega
asutuse vene keelest ülevõetud lühend, täielik ja ametlik aga kõlas nii: Eesti
NSV Ministrite Nõukogu juures asuv Trükiste Riiklike Saladuste Kaitse
Peavalitsus.
Seda imekspandavam näib mulle tagantjärele fakt, et mälestusväärsel 1961.aasta 12. aprillil viidi mind mu järgmisest töökohast Maratist otse töö juurest ära raadiomajja, kus mul lubati avaldada suurt vaimustust Juri Gagarini kosmoselennu puhul. Kohe pärast Raadiomajja jõudmist läksin stuudiosse ja rääkisin seal otse-eetris täiesti oma sõnadega asju, millest ma nüüd muidugi enam vähimatki ei mäleta. Eks need olid muidugi ajalehtedest ja raadiost pähe kulunud käibefraasid ja hüüdlaused, mis muud!
Minu esimene, väga lühikeseks
jäänud ajakirjanikukarjäär lõppes kevadel 1959. Ehk teisisõnu
siis, kui kui mu ema lõplikult tüdines minu tema meelest täiesti
perspektiivitust "jõlkumisest" Raadiomajas. 1958. aasta
sügisel Tartu Ülikooli ajakirjandust õppima minna ei olnud ema
mind rahapuudusel lubanud. Muidugi olin ma ma kuuletunud nagu autoritaarse ema
poolt sõnakuulelikuks vormitud tütrele kohane.
Edasine elu töölisena ja keskastme juhina
Edasine elu töölisena ja keskastme juhina
Olen hiljem mõelnud, et kui oleksingi julgenud minna
Tartusse vastu ema tahtmist, poleks ma vist tõesti osanud
üliõpilase stipendiumiga välja tulla. Puudus mul ju igasugune kogemus
iseseisvast elust ja rahaga toimetulekust. Nii läksingi märtsikuus
1959 tööle suurde ja nimekasse trikotaažitööstusse Marat. Miks just
sinna? Küllap vist seepärast, et seal töötas raamatupidajana ema
onutütar, kelle soovitust ema arvestas.
Väike vahelepõige:
Nagu arvata võibki, oli minu vabrikuaastate jooksul oli igal
meie klassi kokkutulekul, mis toimusid üpris sageli, peaaegu alati
kõneaineks ka minu töökoht. Klassikaaslased ei suutnud harjuda sellega,
et kunagine klassi priimus Maire töötab vabrikus, aga
peaaegu kõik teised tüdrukud olid läinud õppima Tartu Ülikooli, Tallinna
Pedagoogilisse Instituuti (Tallinna Ülikool) või TPI-sse (TTÜ). Vaid paar
tüdrukut käisid tööl, üks õppis ametikoolis rätsepaks, ülejäänud aga olid kõik
üliõpilased.
Praegu võin täie veendumusega öelda, et on vist parem, et
tookord läks just nõnda. Olin väga noore ja elukogenematuna näinud liiga
ligidalt tollase ajakirjanduse telgitaguseid, ajakirjanike üpris koloriitset ja
keerulist igapäevaelu ning lisaks muidugi ka nõukogude süsteemi ranget
poliitilist kontrolli ajakirjanduse üle. Minu idealism ja naiivsus said tookord
tugeva löögi ning ma mõistsin, et niisugune tegelikkust lakeeriv ja võlts
ajakirjandus pole vist ikka tõesti minu jaoks. Vähemalt tollel ajahetkel küll.
Ehk osalt ka sellepärast olingi suhtunud küllaltki rahulikult ema keeldu
Tartusse õppima minna ning läinud kuulekalt vabrikusse tööle.
Töötasin kahes suures ja hästituntud õmblusvabrikus kokku 6 aastat.
1965. aasta suvel aga soovitas üks sõber mind uude, ühe üleliidulise suurettevõtte alles loodavasse filiaali, kus mulle lubati keskastme juhi tööd ja head palka. Läksingi tööle asutusse Patent, millest laiem avalikkus midagi ei teadnud ega hakanudki kunagi teadma, kuigi meie tegevuses polnud vähimatki salapära. Asutuse täielik nimi oli väga pikk ja uhke: NSVL Ministrite Nõukogu juures asuva Riikliku Leiutiste ja Avastuste Komitee Tootmisettevõtte “Patent” Tallinna Filiaal. Väga-väga lühidalt öeldes tegeles meie allüksus Inglismaa patendikirjelduste kopeerimisega mikrofilmile ja paberile. Seda tööd tegime kogu Nõukogude Liidu patenditöötajate tellimuste põhjal.
1965. aasta suvel aga soovitas üks sõber mind uude, ühe üleliidulise suurettevõtte alles loodavasse filiaali, kus mulle lubati keskastme juhi tööd ja head palka. Läksingi tööle asutusse Patent, millest laiem avalikkus midagi ei teadnud ega hakanudki kunagi teadma, kuigi meie tegevuses polnud vähimatki salapära. Asutuse täielik nimi oli väga pikk ja uhke: NSVL Ministrite Nõukogu juures asuva Riikliku Leiutiste ja Avastuste Komitee Tootmisettevõtte “Patent” Tallinna Filiaal. Väga-väga lühidalt öeldes tegeles meie allüksus Inglismaa patendikirjelduste kopeerimisega mikrofilmile ja paberile. Seda tööd tegime kogu Nõukogude Liidu patenditöötajate tellimuste põhjal.
Kui 19 aasta pärast ehk aastal 1984 juhtivast ametist isu lõplikult otsa sai, läksin väga lihtsale tööle, ehitusgeoloogide juurde tehnik-joonestajaks tolleaegsesse võimsasse projekteerimisorganisatsiooni EKE Projekt. Selle uus ja väga
vägev peakontor asus Liivalaia tänaval kohas, kus praegu uhkeldab Swedbanki
hoonetekompleks. Töötasin seal aastatel 1984–1995, viimased 5 aastat juba uue
riigikorra ajal ja Eesti-Soome ühisfirmas, kus ma lisaks kõigele muule tegin ka
raamatupidamist arvutiprogrammi abiga ning mu ametinimeks oligi
pearaamatupidaja.
Aga siis juhtus nii, et uue riigikorra ajal ja vanade
seaduste järgi juba peaaegu pensionieas (53-aastasena) sai minust
toiduajakirjanik ja hiljem päris köögikirjanik. Tagantjärgi on seda endalgi
raske uskuda, et see võis olla võimalik niisuguses vanuses ja ilma
kõrghariduseta, aga nii see tõesti oli.
Muidugi oleks ülikooli diplom ehk paber sügaval
nõukogude ajal nii mõneski kohas palju lugenud ja uksi avanud isegi siis, kui
õpitud eriala ei vastanud otseselt ametile. Kuna olin Marati juhtkonnale oma
aktiivsusega silma jäänud ning teinud ametiredelil päris kiiret tõusu, tegin
ülemuste pideva taganttorkimise mõjul lõpuks 1961. aastal, juba
abielunaisena (tollal abielluti vara ja peeti 22-aastast vallalist juba
vanatüdrukuks), ära sisseastumiseksamid Tartu Riikliku Ülikooli eesti
keele ja kirjanduse kaugõppeosakonda ja läbisin seal heade õpitulemustega poolteist kursust. Siis aga jäin lapseootele, mis kujunes oodatust
probleemsemaks, ning ülikool jäigi pooleli.
Köögikirjaniku toitev amet
Eesti rahvasõna nimetab söömist ainsaks ametiks, mis inimest
toidab. Mina võin aga täiesti tõsimeeli kinnitada, et toita võib ka söögist
kirjutamine, nagu see toimis minu puhul.
Esimese julge sammu köögikirjanikuks saamise
teel astusin ma 1994. aasta kevadtalvel.
Olin juba mitu
päeva olnud sügavalt solvunud oma otsese ülemuse minu arust põhjendamatult
ebaviisaka käitumise peale ning salamisi mõelnud isegi töökoha
vahetamisele. Just siis märkasin äsja ilmuma hakanud nädalalehes Kulutaja kuulutust,
milles otsiti toimetajat, kes on huvitatud vaheldusrikkast tööst, heast
töökeskkonnast ja lahedast seltskonnast.
Tänaseks juba unustusehõlma vajunud Kulutaja oli Eesti Ekspressist välja kasvanud väga populaarne tarbijaleht, mida trükiti kollasele paberile ja mida juhtis praegune poliitik Mart Luik. Kuuldavasti olevat selle ajalehe tiraaž parimatel aegadel küündinud 10 000 eksemplarini.
Kuulutust lugedes hüüdsin mõttes: mina olen
huvitatud! Arvasin end tõsimeeli sobivat toimetajaks, kuna olin
juba koolipõlvest tuntud hea sulejooksu poolest ning ka lauseehitus ja õigekiri
olid mul alati eeskujulikud. Vahel kirjutasin niisama, nalja pärast,
kirjandisse tervelt leheküljepikkuse lause, kus kõik (või vähemalt väga suur osa) komad, koolonid ja
semikoolonid, tireed ja muud kirjavahemärgid olid täpselt paigas. Ei
maksa sellepärast aga arvata, et mul tõesti olid kõik grammatikareeglid
peas! Mulle on lihtsalt geenidega kaasa antud hiilgav nägemismälu ning
õigekiri sai paratamatult selgeks tänu pidevale lugemisele,
mis algas juba 4aastasena.
Olen päris kindel, et nii väljendusoskus kui
perfektne õigekiri tulid mulle pideva
lugemisvajaduse rahuldamise kõrvalt lisaboonusena. Olin ju kuni keskeani mitte
lihtsalt bibliofiil, vaid lausa bibliomaan. Seda olid ka minu vanemad, kes olid
oma lühikeseks jäänud abielu (juuni 1935 – isa sunniviisiline mobilisatsioon Nõukogude Armeesse
juulis 1941) jooksul soetanud rikkaliku kogu kõikidest tollal ilmunud
raamatutest ja sellele lisaks ka ajakirjadest, kuna mu isa oli juhtumisi Eesti
Ajakirjanduse Müüjate Ühingu esimees. Nii et ka EW aegsed Eesti Naise numbrid
sattusid mu lugemislauale juba üsna varakult, hiljem sai minust selle ajakirja
pidev lugeja ja tellija. Hoolimata faktist, et aastal 1952. sai Eesti Naisest
Nõukogude Naine.
Samas aga sai mulle juba noorena selgeks
tõsiasi, et ise midagi kirjutada üritades suudan ma usutavalt
kirjeldada vaid neid inimesi, sündmusi, olukordi või loodusepilte,
mida olen ise näinud, tunnetanud või läbi elanud. Või siis neid,
mida keegi teine on mulle kirjeldanud. Seevastu olematute tegelaste,
kohtade ja intriigide väljamõtlemises olin ja olen praegugi täielik null. Miks see nii on, seda ei oska ma öelda.
Igatahes leppisin pärast mõningaid abituid katsetusi (mida ma iial
kellelegi ei näidanud) tõsiasjaga, et kirjanikku minust ei saa, ehkki
mulle just seda elukutset noorpõlves ennustati kõige enam; järgmine amet
oli muide näitleja.
Aga lõpuks sai minust siiski kirjanik, mis siis, et vaid "köögi". Tegelikult mõtlesin ma selle termini ise enda jaoks välja aastal 2008, kui meedial tekkis vajadus kirjutiste puhul mind kuidagi tituleerida. Ja kokaraamatute autor olla mulle ei meeldinud,köögikirjanik olla oli palju lustakam.
Esimesed sammud kirjutamise suunas
Aga nüüd taas aastasse 1994, mil ma uskusin end üpris
hästi passivat tarbijalehe toimetajaks. Võtsin kohe kuulutuses märgitud
telefonil ühendust ning juba järgmisel päeval kohtusingi tollases Pärnu maanteel asunud Ajakirjandusmajas Kulutaja peatoimetaja Mart Luigega, praeguse poliitikuga, kes oli tollal alles
23-aastane ja verivärske peatoimetaja. Pärast paarikümne minuti
pikkust vestlust ja põhjalikku küsitlemist tegi Luik teatavaks
järgmist: Kulutajal puudub lisaks koosseisulisele toimetajale ka
toiduteemadel kirjutaja ning mina sobiksin hästi just selleks
viimaseks, aga siiski vaid mittekoosseisuliselt ehk lepinguliselt.
Muidugi ma nõustusin, kuigi olin salaja
lootnud põhitöökohta. Aga eks ma pidin ju endale aru andma, kes ma
siis tegelikult olin – täiesti tundmatu keskharidusega tegija. Pealegi juba
53aastane, ehkki teiste jutu järgi nägin välja ja tundusin ka olemiselt 10
aastat nooremana. Igal juhul olin ma tolleaegsete kriteeriumite
järgi ju pensionieelik (pensionile läksid naised tollal ju 55selt), parim enne juba möödas. Luige pakkumisest keeldumine olnuks
lausselge rumalus.
Kui aga keegi küsiks, kas ma ei kahelnud pakkumist
vastu võttes oma kööginduse-sööginduse alastes oskustes ja teadmistes, siis
oleks vastus eitav. Ei kahelnud põrmugi, kuigi olin 1960. aastal
abielludes ja oma leivale minnes olnud söögitegemises täielik võhik. Kasvasin
üles Tallinna servas Linnu teel hektarisuurusel krundil asuvas, taluga sarnanevas
kodus (praegu asub seal mu kadunud venna pere poolt majandatav Kristiine
Aiakeskus ja Puukool). Oskasin teha kõiki põllu- ja aiatöid, lage värvida ja
tapeeti panna, tolmu pühkida ja põrandat pesta, lisaks ka lehma
lüpsta. Oskasin hästi kududa ja heegeldada ning endale riideid
õmmelda. Süüa teha ma aga üldse ei osanud, kuna köögis olid ainuvalitsejateks olnud mu ema ja vanaema. Olin olnud vaid
abitöölise ja jooksupoisi rollis.
Aga isesisvas elus pidin ma ju kuidagi toime tulema. Tuli
hakata abi otsima trükisõnast, kuigi selle rohkusega ei
saanud kahjuks noil aegadel kiidelda. Hilisemate tuntud autorite
Salme Masso, Olga Relve ja Linda Petti kokaraamatud hakkasid ilmuma
alles 60ndate lõpus. Küll oli aga 1959. aastal ilmunud eriti väärtuslik Hilda
Ottensoni Hoidistamine ja 1960. aastal tuli välja ka Perenaise
käsiraamat. 1965 ilmusid Toitlustamine ja korrastustööd ning
esimene sõjajärgne tõeline kokaraamat – Salme Masso, Maimu Eesmaa ja
Aliide Küüsveki Valik toiduretsepte (millest ma jäin aga tookord ilma, kuna polnud
raamatupoes tutvusi), lisaks vene keelest tõlgitud Raamat maitsvast ja
tervislikust toidust. Järjest hakkas meie oma autorite kokaraamatuid ilmuna
1960ndate lõpus ja 1970ndate alguses. 1975.a. ilmus Salme Masso Rahvaste toite,
milles muuhulgas tutvustati ka meie jaoks eksootilisi toidu- ja maitseineid.
Väga suurt abi sain ajakirjast Eesti Naine (aastast 1952
Nõukogude Naine), milles ilmus peale toiduretseptide ka palju kasulikke
nõuandeid ja artikleid. Kõik mulle meeldinud retseptid lõikasin välja ja kleepisin
paksu kaustikusse, ka sai sinna käsitsi kirjutatud teiste käest hangitud
retsepte. Kahjuks on see ajalooline kaustik seletamatul viisil kaduma
läinudL Osa EN retsepte on mul siiski kartoteegikaartidele kleebituna
säilinud. Päris kaua säilitasin väljalõigatud nõuannetelehekülgi, kuid lõpuks
hävitasin need ruumipuudusel.
Eks nii mõnigi roog läks mul alguses ikka päris untsu,
aga pikapeale tulid kogemused ja oskused. Kuna mind oli lapsest peale
harjutatud tegema kõike võimalikult hästi ja korralikult, siis pingutasin
õnnestumise nimel kõvasti. Hankisin endale alati kõik uued
kokaraamatud ning lugesin need kohusetundlikult algusest lõpuni läbi, just nagu tõsiusklik loeb
piiblit. Ning imestasin seejuures sageli, miks kõik kokaraamatud on kirjutatud neile,
kes juba oskavad süüa teha. Põhiline oli autorite arvates vaid retsept, aga kuidas ja mis järjekorras kõike teha, selle kohta anti teavet väga vähe või
üldse mitte. Olen seda oma köögikirjanikutöös püüdnud alati meeles pidada ja
anda võimalikult palju nõuandeid.
30aastasena olin sõpraderingis tuntud juba kõva
tegijana, seda muidugi peamiselt ikka
piduroogade kaudu. Korraldati ju suuremaid või väiksemaid koduseid kokkusaamisi 70–80.aastatel väga sageli. Eriti hästi õnnestusid mul tollal igasugused külmroad ja salatid. Häid kooke-pirukaid aga tollases viletsas, minu definitsiooni järgi ühelt poolt kõrvetavas ja teises poolt külmutavas gaasiahjus kahjuks teha ei õnnestunud. Elektripliiti-ahju aga ei lubatud Mustamäe korterisse üles seada, kuna paneel-kortermajade elektrisüsteem oli tollal selleks liiga vilets.
piduroogade kaudu. Korraldati ju suuremaid või väiksemaid koduseid kokkusaamisi 70–80.aastatel väga sageli. Eriti hästi õnnestusid mul tollal igasugused külmroad ja salatid. Häid kooke-pirukaid aga tollases viletsas, minu definitsiooni järgi ühelt poolt kõrvetavas ja teises poolt külmutavas gaasiahjus kahjuks teha ei õnnestunud. Elektripliiti-ahju aga ei lubatud Mustamäe korterisse üles seada, kuna paneel-kortermajade elektrisüsteem oli tollal selleks liiga vilets.
Märgatavad muutused kodukokkamise osas hakkasid ilmnema kohe pärast riigikorra vahetumist. Eestikeelsed kokaraamatud olid seni arvestanud Nõukogude Liidus saadaolevate toiduainetega, millest enamik
oli 80ndate lõpuks muutunud defitsiidiks. Avanenud riigipiiride kaudu
saabus meie riiki lisaks meile tuttavatele ja igapäevastele ka
niisuguseid toiduaineid, mille kasutamine nõudis õpetust ja juhatust ning ka
vastavaid toidretsepte. Õnneks oli ka abi käepärast. Keegi hakkaja
tegelane hakkas tooma Soomest naisteajakirjade Kotiliesi, Me Naiset,
Kodin Kuvalehti, ET lehti, Martat ja Anna vanemaid, ilmselt müümata jäänud
numbreid ja pani need paaris raamatupoes väga soodsalt müügile. Tassisin
neid koju sõna otseses mõttes hunnikute viisi ja ahmisin sealt kõikvõimalikku uut ja põnevat teavet.
Soome keel oli mulle 20 aasta pikkuse TV-vaatamisega täiesti selgeks saanud.
Kleepisin kartoteegikaartidele lausa virnade viisi ajakirjadest väljalõigatud retsepte, millest paljud on siiani alles.
Oma töökoha soomepoolse firmaosaniku kaasabil sain
Soomest tellida ka värskeid naisteajakirju ja muud kokakirjandust. USA-s elavad
sugulased aga tellisid mulle mitu aastat (kuri)kuulsa Martha Stewarti
mainekat elustiiliajakirja Living ning väga head ja praktilist ajakirja Cook's
Illustrated.
Nii oli mul 1994. aastaks lisaks suurele innukusele ja heale
jutujooksule kogunenud ka piisavalt nii praktilist kogemust kui teoreetilist
abimaterjali. Võisin julgesti hakata jagama söögitegemise nippe ja
salatarkusi ka teistele. 29. märtsil 1994 ilmuski Kulutajas minu esimene
söögilugu. Selle jaoks loodi uus rubriik Kirjad köögist ja lood ilmusid
alguses pealkirjaga Armas noor sõbranna, hiljem ka muude pealkirjade all. Alati
olid lood aga kirjutatud pöördumisena anonüümse sõbranna poole.
Juba mõne kuu pärast võisin rahuloluga endale
tunnistada, et olin teinud õige otsuse. Kulutaja pakkumise
vastuvõtmine praotas minu jaoks ukse meedimaailma ehk nagu nüüd öeldakse -
sain jala ukse vahele. Tagantjärele targana tean nüüd edagi, et edaspidine
sõltus juba minu isikuomadustest, milles eriti tähtsal kohal oli
punktuaalsus ehk siis pedantne kinnipidamine lugude esitamise
tähtaegadest. Lisaks veel mitmest õnnelikust juhusest ning ühest
konkreetsest isikust, praegusest ajakirja Anne&Stiil peatoimetajast Tiina Kruusist, kellest aga räägin pikemalt edaspidi.
Kirjutasin Kulutajas söögist minu mäletamist mööda
kuni järgmise aasta kevadeni igasugustel söögiteemadel pikalt ja laialt,
sageli tervet lehekülge hõlmavalt. 1994. ja 1995. aastatel kirjutasin lugusid
ka Tädi Maire jututoa jaoks ETKVL'i (praeguse ETK) uues ajakirjas
Mihkel, kuhu mind värbas Kulutajast lahku löönud Lauri Liikanen.
Selle ajakirja ilmumisaeg polnud aga kuigi pikk, 1995. aastal lõpetas ilmumise ka Kulutaja.
Ekspressi pääsemine
Ekspressi pääsemine
Teise suure ja julge sammu oma kirjutajakarjääris astusin
ühel 1994. aasta kuumal juulikuu neljapäeval, kui lõunavaheajal lugesin
hommikul ostetud värskest Ekspressist, et lehe tolleaegse lisa Crème toimetaja
Tiina Kruus otsib söögikirjutajat. Hingasin sügavalt sisse ja
ütlesin endale: julge pealehakkamine on vähemalt pool võitu ja kaotada pole sul
ju midagi. Toksisin tööarvutis valmis päris pika avalduse
eneseiroonilis-humoristlikus stiilis, printisin selle välja ning
kõndisin pärast tööpäeva lõppu oma loomingut isiklikult ära viima.
Ekspressi toimetus asus tollal aadressil Tatari tänav 21B elegantse
eestiaegse elumaja poolkeldrikorrusel, majale aga tehti parajasti agaralt
välisremonti.
Niisiis ronisin ma tollel kuumal suvepäeval 1994
vapralt sisse siseõue poolseid majaseinu katvate tellingute ja prahi
vahelt. Kuna toimetuse uks oli millegipärast kinni ja keegi avama ei tulnud,
pistsin ümbriku sisse uksepraost. Ootasin veidi aega – ehkki ei tea isegi,
mida – ja suundusin kodu poole. Tegu oli tehtud, nüüd jäi üle
vaid tagajärgi oodata. Ja oh seda õnne ja rõõmu! Paari päeva pärast
kutsuski Tiina Kruus mind kohtumisele ja tegi ettepaneku hakata
kirjutama söögilugusid. Kuna ma soovisin seda teha varjunime
all, mõtles Kruus natuke ja laenas siis igati sobiliku nime Karlssoni
lugude koloriitselt Imekokalt, kelle nimi teatavasti oli ju Hildur
Sokk.
Hilduri nimi jäigi mulle külge ka hilisematel töökohtadel.
Seda hakkas peale Tiina Kruusi kohe esimesel kohtumisel kasutama Eesti Naise
peatoimetaja Katrin Streimann (tema jaoks olen ma Hildur siiani ka eraelus)
ning nii otsesaates Terevisioon kui ka eraelus saate juhid Marko Reikop ja Anu
Välba.
Fotograaf Tiit Blaadi tehtud kenade piltidega illustreeritud toidulood hakkasidki ilmuma Eesti Ekspressi
vahel olevas lisas nimega Crème alates 12. augustist 1994. Köögilugudega
samaaegselt kirjutasin paar korda kuus ka iroonilis-naljatlevas stiilis lugusid
Eesti Ekspressi põhiväljaandele. Need lood olid küll kirjutatud küll just
nagu toidust, aga samas seotud ka päevapoliitikaga, nii et neid võis nimetada peaaegu kolumniteks.
Hiljem, pärast kirjastuste ühendamist, vahetas Crème'i
välja Anne, mis alguses ilmus samuti tagasihoidlikult Ekspressi lisana,
kuid muutus õige pea kuukirjaks. Fotograafiks sai Jüri Seljamaa. Annes
kirjutasin regulaarselt kuni 1998. aasta lõpuni, sealt edasi aga ei lubanud
Ajakirjade Kirjastusega sõlmitud uus tööleping mul enam konkurendi
heaks töötada.
Juunis 1995 kirjutas Tiina Kruus minust Eesti Ekspressis iseenesest väga toreda loo, mida ta aga mulle enne trükkiminekut kahjuks ei näidanud. Seetõttu
on loos kaks minu jaoks ehmatavat apsu. Esiteks: mingi ajakirja peatoimetajaks
saamine polnud mulle mõttessegi tulnud, rääkimata eluunistuseks
olemisest. Eriti piinlik oli mul aga Tiina poolt mulle omistatud toidutegemise kui "kirgliku hobi" pärast. Loomulikult ma ei süüdista Tiinat milleski, sest küllap ma tõesti tundusin talle innuka söögitegijana.
Olen seda arusaama hiljem püüdnud pidevalt praavitada, kinnitades igal
võimalikul juhul, et söögitegemine on minu jaoks alati olnud vaid kohustus,
mida olen püüdnud täita võimalikult hea ja vaheldusrikka lõpptulemusega ning
samas tingimata ka kiiresti ja vähese vaevaga.
Ma pole kunagi tahtnud veeta oma aega pliidi ääres, vaid
pere ja sõprade ning raamatute seltsis ning seepärast alati tahtnud köögist
võimalikult kiiresti välja saada. Just see ongi mind terve elu tagant kihutanud
kas ise välja mõtlema või kõikvõimalikest allikatest otsima kavalaid trikke ja
nippe, kuidas lühikese köögiaja jooksul ikkagi saada lauale maitsev,
mitmekesine ja tervislik kõhutäide. Ning kui midagi söögitegemisega seonduvat
üldse võiks nimetada kirglikuks hobiks, siis võis selleks olla soov neid oskusi teistele edasi anda!
Nagu Tiina Kruus selles loos mainis, olin ma hiljaaegu saanud vastloodud ajakirja Head Isu peatoimetajaks. Ma ei mäletagi, kas ma olen kunagi üldse Tiinale rääkinud, et ilma temata poleks seda kunagi
juhtunudki. Kasutan seepärast siinkohal juhust Tiinat siiralt tänada!
Nimelt osalesin ma 1995. aasta veebruarikuus interjueeritavana tema tollases hilisõhtuses raadio-otsesaates Revers. Tiina küsis minult muuhulgas täiesti ootamatult ka niisuguse saatusliku küsimuse: Kui saaksid oma ametit vahetada, kes sa praegu tahaksid olla? Mina vastasin kõhklematult: Tahaksin olla naissoost Peeter Kard.
Nimelt osalesin ma 1995. aasta veebruarikuus interjueeritavana tema tollases hilisõhtuses raadio-otsesaates Revers. Tiina küsis minult muuhulgas täiesti ootamatult ka niisuguse saatusliku küsimuse: Kui saaksid oma ametit vahetada, kes sa praegu tahaksid olla? Mina vastasin kõhklematult: Tahaksin olla naissoost Peeter Kard.
Kes oli nüüdseks meie hulgast lahkunud näitleja Peeter Kard ja miks mina võisin tahta olla
tema (muidugi mitte näitlejana!), saab lugeda nii Vikipeediast
kui siit:
Juhtumisi oli Peeter Kard ise seda saadet kuulamas. Ja
juhtumisi pakkus vaid mõni nädal hiljem endine teatri- ja filmikunstnik
Proomet Torga, kes tundis Kardi Pärnu teatris töötamise ajast, talle
peatoimetaja kohta uues, vastloodavas söögiajakirjas. Kard olevat
vastanud, et tema Tallinnasse kolida ei taha, aga teab kedagi, kes tahaks
olla naissoost Peeter Kard. Proomet Torga võttiski minuga
telefonitsi ühendust ja pakkus mulle ilma pikema ettevalmistuseta –
nagu nüüd öeldakse "lambist" – töökohta Eesti esimese toiduajakirja
peatoimetajana. Olin muidugi üllatusest ja õnnest uimane ja palusin pool
tundi mõtlemisaega. Tegelikult oli see aeg vajalik vaid toibumiseks,
ettepanek ise oli ju keeldumiseks liiga hea. Ja nii ma tegingi järjekordse hüppe
tundmatusse, loobudes oma senisest heast ja väga hästi tasustatud tööst
alates 31.maist 1995.
Ajakiri Head Isu
Ajakiri Head Isu
Alates 1.juunist olingi ajakirja peatoimetaja. Head
isu esimene number oli ilmunud juba mais, mu eelmise
ameti kõrvalt. Esmalt asus meie väikesearvuline toimetus endise
Ajakirjandusmaja (Pärnu mnt.67a) külgtiiva III korrusel, Eesti Naise toimetuse
kõrval. Hiljem kolisime Rataskaevu tänavale, lausa vana rataskaevu juurde,
sealt edasi aga aadressile Pirita tee 20.
Head Isu oli küllaltki menukas ajakiri ja tellijaid
oli juba esimesel kuul lausa üllatavalt palju. Mina kirjutasin
esimesel aastal kogu ajakirja valmis ainuisikuliselt ja tegin muidugi
valmis ka piltidele minevad toidud. Hiljem lisandus Torga soovil ka
teisi kirjutajaid, intervjuude ja korrektuuriga tegeles Proometi tollane
elukaaslane Jaana Priidel.
Esinesin ka kanalis TV3 alguses 15, hiljem aga 30 minuti pikkuses salvestatud köögisaates, mida näidati pühapäevahommikuti kell 11.30. Esimene saade läks eetrisse 8.veebruaril 1996. Hiljem hakkas saates esinema ka Proomet Torga isa, draamanäitleja Heino Torga (suri oktoobris 2012), kes kutsus saatesse külalisi ja kelle saatelõigu nimeks oli KAH-klubi.
Ajakirjas oli lisaks retseptidele mitmeid jätkuvaid rubriike nagu Lihakool, Köögileksikon, Mees (pikk intervjuu
mõne tuntud mehega söögi vaatenurgast), Tehnika (uue köögitehnika
tutvustus), Kodulikööri valmistamine ning uudsete toiduainete ja
eksootiliste puuviljade tutvustus. 1996. aastal hakkas ilmuma ka lastele
mõeldud rubriik Laste koka-aabits. Erinumbrit väärisid hoidistamine, kodused
lihakonservid (suur osa Peeter Kardilt), võileivad, pastaroad, pitsad ja muu
itaaliapärane ning uudsed viisid külaliste kostitamiseks. Igas numbris
vastasin ka paaril-kolmel lehel lugejate-vaatajate küsimustele
ja kirjadele. Ajakirja maht koos kaantega oli 68 lehekülge.
Lugejamenule vaatamata lõppes meie ajakirja ilmumine
juba 1997. aasta juuli/august topeltnumbriga. Põhjuseks ikka see tollal tavaline
rahapuudus, kuna reklaami tuli ajakirja väikese formaadi tõttu
ebapiisavalt. Mitmed kohalikud suurfirmad ei tahtnud, prestiižikad
välisfirmad aga lausa ei tohtinud esineda reklaamiga A5 formaadis
ajakirjas. Ja ebaõnne tipuks valitses 1997. aastal Eestis 2007. aasta masuga
üsnagi sarnane seis. Reklaamikulud olid aga muidugi esimesed, kust
hädasolev firma sai kokkuhoidu teha.
Eesti Naine
Eesti Naine
Õnneks ei kestnud mu töötatöölise staatus kuigi kaua. Tiina
Kruusi soovitusel (jälle tema, mu hea kaitseingel!) sain õige pea köögitoimetajaks ajakirjas Eesti
Naine. Viimane oli hiljaaegu liitunud tollase kirjastusega Eesti Ajakirjad,
milles Tiina Kruus oli tollal tegevjuhiks. Kui ma 1997. aasta augustis läksin Kruusi
sünnipäeva puhul teda töö juurde õnnitlema, tutvustas ta mind äsja tööle võetud
Eesti Naise uue peatoimetaja Katrin Streimanniga, oma kursusekaaslasega
ülikoolipäevilt. Sealt edasi sujus meil Katriniga kõik kuidagi iseenesest ja
juba novembrinumbris ilmuski minu esimene Eesti Naise köögilugu „Mõnusaid
pajaroogi sügisjaheduse peletamiseks“.
Kirjastuse asukohaks oli noil päevil kollane maja (kunagine
korterelamu) aadressil Tartu maantee 31, mis koos kõrvalasuva legendaarse
rauapoega on nüüdseks juba aastaid linnapildist kadunud seoses tänava
laiendamisega. Suvel 2000 aga kolis Eesti Naine koos ülejäänud Eesti
Ajakirjade Kirjastusega Maakri 23a asuvasse Postimehe majja, kus toimus kohe ka
mitme väiksema kirjastuse liitumine suureks Ajakirjade Kirjastuseks, mille
juhiks sai Ain Lausmaa ja peatoimetajaks Tiina Kruus.
Mida tähendas köögitoimetajaks olemine peale söögilugude
kirjutamise, sellest saab üksikasjaliku ettekujutuse minu kirjast
„Ajakirja köögitoimetaja argielu“.
Märkus: Järgnevas tekstis kirjeldatud tööülesanded on
esitatud erilises, selgitavas ja ennastõigustavas võtmes. Kui aga peaksin
kasutama seda nimekirja oma igapäevatöö kirjeldamiseks, saaks kõik muidugi
teistsuguse tooni ja alltekstiJ
Minu E-kiri Ajakirjade Kirjastuse peatoimetajale Tiina
Kruusile 22.01.2002
Tere, Tiina! Saadan Sulle mõned mõtted, mis mul on tekkinud
seoses kirjastuse juhtkonna suurenenud huviga köögitoimetajate tööde ja
tegemiste vastu.
Kõrvaltvaatajale võib tõesti tunduda, et köögitoimetaja elu
on lausa meelakkumine: toimetuses käid harva, kord kuus kirjutad mõned
retseptid, teed mõned toidud ja lased need ära pildistada, ning ongi kõik.
Nii see siiski pole. Ajakirja köögitoimetajaks olemine on
pidev tegevus 365 päeva aastas ja isegi võib-olla hingeseisund. Köögitoimetaja
ei pääse oma rollist ka vabal ajal ja puhkepäeval, kuigi see ei tähenda, nagu
oleks see kuidagiviisi halb või koormav. Vähemalt minule isiklikult on
köögitoimetajaks olemine rohkem kui palgatöö. See on missioon – õpetada
inimestele lihtsa, maitsva ja tervisliku söögi tegemise saladusi ja tekitada
neis usku, et igaüks võib õppida hästi süüa tegema.
Olen oma tööga rahul, teen seda rõõmuga ega sooviks selles
mingeid kardinaalseid muutusi. Ka ei soovi ma kirjastuselt köögikombini ega
midagi muud taolist. Palgatõusu või mõnede kulutuste korvamise vastu poleks mul
aga midagi.
Olen aga kuulnud, nagu kavandaks kirjastus ehitada ühise
köök-stuudio, kus kõik köögitoimetajad saaksid toitu valmistada ja neid pildistada.
Oleks hea, kui juhtkond omaks eelnevalt selget ettekujutust sellest, kui
tohutult palju seal peaks olema lisaks kõikvõimalikule köögivarustusele
erinevaid pildistamistaustu ja lauanõusid ning kui tihti tuleks neid vahetada
ning juurde muretseda, et kõikide ajakirjade söögipildid ei hakkaks ühtmoodi
välja nägema. Kindlasti peaks seal olema piisavalt külmkappe, samuti hoiunõusid
varem valmis muretsetud toiduainete ja eelmisel päeval valmis tehtud toitude
ärapaigutamiseks.
Nõude laenutamist olen ma muide katsetanud ja sellest peagi
loobunud, sest Villeroy & Bochi 500 või 1000 krooni maksvate esemete
transportimine ja nendega tegutsemine ei olnud just meeliülendav. Ka on võõras
köögis tegutsemine alati mingil määral segadusse ajav ja tööd aeglustav.
Küllap nii mõnigi arvab, et köögitoimetajad on ebapiisavalt
koormatud ja saavad ehk ka põhjendamatult palju palka. Seepärast panen
siinkohal kirja, millised on minu kui kahe erineva ajakirja jaoks töötava
köögitoimetaja lisategevused ja rahalised lisakulutused, mis kõrvaltvaatajale
ei pruugi üldse silma paista.
(Märkus: olin aastatel 2000–2002 nii Eesti Naise kui Tervis
Plussi köögitoimetaja).
*Isiklik arvuti ja printer ning nende ülalpidamiskulud
(printer on hädavajalik toiduretseptide, ostunimekirjade jms väljatrükkimise
jaoks).
*Oma arvelt makstavad lauatelefoni, mobiili ja dial-up
internetiühenduse arved, mis pole sugugi väikesed (Oli ju jaanuar
2002, kodune netiühendus oli veel tõesti dial-up ja
telefoniarved üpris suured).
*Oma kulul soetatud ja pidevalt täiendatav erialane
raamatukogu ning oma arvelt tellitavad välismaised söögi- ja naisteajakirjad.
*Söökide valmistamiseks kuluv gaas, elekter ja vesi,
nõudepesuvahend, köögipaberid ja kõik muu taoline.
*Elutoas pool kapitäit pildistamiseks vajaminevaid küllaltki
kalleid laualinikuid ja erinevaid kangaid, samuti kiviplaate, taustapabereid,
taldrikuid, kausse, tasse ja igasugust pisiatribuutikat. Kõige eelnimetatud
varud nõuavad liiga tiheda kordumise vältimiseks pidevalt täiendamist.
*Teine pool kapitäit kõikvõimalikke kunstlilli ja -taimi
*Värsked lilled, taimed ja oksad, mida tuleb kas osta või
suvisel ajal ise korjama sõita.
*Köögivahendid, mida minu kaheliikmeliseks kahanenud pere
muidu üldse ei vajaks ja mis võtavad mu köögis üsna palju ruumi.
*Kaks korda kuus oma elutoa ümbertõstmine pildistamise jaoks; hilisem pildistamise tagajärgede likvideerimine. Muidugi ka toiduainete ostmine ja
oma autoga kojuvedamine; lisaks vajadus omada ja ülal pidada väga suurt
külmkappi kõikide toiduainete äramahutamiseks.
*Toidukaupluste pidev külastamine, et olla teadlik uutest
toiduainetest; nende ostmine ja proovimine.
*Interneti ja ajakirjade kaudu enda kursis hoidmine nii meil
kui mujal toimuvaga.
*Vastamine lugejate e-meilidele ja kirjadele.
*Osavõtt toidumessidest ja -näitustest, uute toodete ja
restoranimenüüde esitlustest, mis pole sugugi nii mõnus kui pealt võib paista,
pealegi röövib hirmsasti aega.
Tiina Kruus läks õige pea pärast seda kirjastuse juhi Ain
Lausmaaga põhimõttelistes asjades vastuollu ning lahkus Ajakirjade Kirjastuse
juhtkonnast. Seetõttu ma ma ei tea, kui palju minu kiri tulemusi andis.
Igatahes ei sunnitud meid hakkama ajakirja jaoks toidupilte tegema Maakri
tänava maja esimesele korrusele ehitatud köögis. Köögitoimetajad aga hakkasid
saama aastas lisatasu 2000 EEK'i (umbes 130 €) köögivarustuse ostmiseks).
Kokku oli mul oli õnn töötada Eesti Naises 8
aastat ja 2 kuud. Minu töölepingu lõpetas Ain Lausmaa 1. detsembrist 2005, ajendiks kirjastuse tolleaegsete välismaiste omanike poolt tulnud käsk
alustada kulude kokkuhoidu, seda eeskätt toimetajate koondamisega ja/või honorarile üleviimisega, ja muidugi ka koosseisu noorendamisega. Tollal viimaseid
kuid kehtiv seadus lubas 65 aastaseks saanu (minul täitus see saatuslik
päev 20.11. 2005) lihtsalt vallandada.
Õnneks suutsin oma teise puusaliigese asendusoperatsiooni (esimene
oli tehtud juba veebruaris) tutvuste abil tõsta planeeritust veidike ettepoole,
19. novembrile. Nii sain töövõimetuslehe abil oma töölepingu lõppemise nihutada 28. veebruarile 2006.
Vabakutseliseks jäämine
Vabakutseliseks jäämine
Jäin vabakutseliseks niisuguse saldoga: minu söögi- ja
kööginõuanded jõudsid ilmuda 98 Eesti Naise numbri kaante vahel, igas
numbris vähemalt 2 erinevat lugu. Aastatel 1998 ja 1999 toimetasin ka
käsitöölehekülge, kas tellides käsitööeseme kelleltki teiselt või valmistades
selle ise.
Mul oli 8 aasta jooksul rõõm töötada paljude meeldivate ja
sõbralike kirjutajatega nagu Margit Kilumets, Sirje Maasikamäe, Helle Raidla ja
veel mitmed teised, ning kogenud fotograafidega Jarek Jõepera, Rene Riisalu ja
Indrek Arula.
Veebruarist 2001 kuni jaanipäevani 2003 tõusin aga
esmaspäevast neljapäevani (reedese päeva täitis Tartu stuudio) hommikul kell 4, et jõuda värskena ja virgena poole seitsmeks kokkama
Eesti Televisiooni uude menukasse otsesaatesse Terevisioon. Esinesin seal
mitte kui eraisik, vaid ETV ja Ajakirjade Kirjastuse vahelise lepingu
alusel Eesti Naise köögitoimetajana. Kandsin saates rinnas Eesti Naise
nimesilti ning kord nädalas tegin ühe roa Eesti Naise värskest numbrist.
Soovitas mind sellesse saatesse Ülle Puusepp, kes salvestas
tollal oma firma Feronia kodustuudios legendaarse, nüüdseks meie hulgast
lahkunud kokk Jazzi (nüüdseks meie hulgast lahkunud Rainer Härm) kokasaateid. Olin lühikest aega enne
Terevisiooni käimaminekut olnud Jazzi saates külaliseks ning jäänud tegijatele
silma kui keegi, „kes oskab ühekorraga nii süüa teha kui ka oma tegevusest rääkida“:)
Ja lõpuks natuke statistikat minu trükis ilmunud tööde kohta:
Kirjastusele Varrak aastatel 1997–2001 inglise keelest tõlgitud raamatud:
50 ühepajarooga, Hiina köök, Itaalia köök, Kreeka köök, 50 grillrooga, Rõivas ja mood, Tervendav kodu, Väikesi kavalusi elukorralduses, Kuidas mõista maalikunsti (raamatu viimane kolmandik).
50 ühepajarooga, Hiina köök, Itaalia köök, Kreeka köök, 50 grillrooga, Rõivas ja mood, Tervendav kodu, Väikesi kavalusi elukorralduses, Kuidas mõista maalikunsti (raamatu viimane kolmandik).
Ajakirjade Kirjastuses ilmunud raamatuid. Mõne juures olen olnud ainult teoreetilise osa ehk õpetliku avateksti kirjutaja,
enamasti aga lisaks sellele kas osaliselt või kõikide retseptide autor.
100 grillrooga, 100 pidurooga, Algajale kodukokale, Eesti
perenaise 100 rooga, Estonian cooking/Eesti köök, Hakkliharaamat, Hoidised,
Jogurtiraamat, Kalaraamat, Kastmeraamat, Kiired argiroad, Kohupiimatoidud,
Kohviraamat (Pauligi tellimusel), Köögiviljaraamat, Suur küpsetamisraamat,
Linnuliha, Marjaraamat, Muffinid, Pannkoogid ja vahvlid, Rabarbriroad, Rullid
ja šarlotid, Sibulad ja laugud, Sojaraamat, Söödavad kingid, Šokolaadiraamat
(Fazeri tellimusel), Tarretatud piduroad, Tervislikud teraviljaroad,
Tomatiraamat, Trendiroad, Vorstiraamat, Võileivad, Millest kokaraamatutes ei
räägita ning mu viimaseks jääv üllitis Eks elati ju ennegi; Sotsialismi söögimälestusi.
Kirjastuses Varrak ilmunud raamatud, milles mulle kuulub
kogu autorlus peale kujunduse ja fotode:
Maire Suitsu retseptiraamat (2001), Kodukoka tarkuseraamat
(2002), Oodatud perepeod (2002), Säästlikult ja suupäraselt (2009), Suur
õunaraamat (2009), Suur kartuliraamat (2009), Suur leivaraamat (2010),
Kevadpühade piduroad (2011), Suur piimaraamat (2011)
Nii põhitöö kõrvalt kui vabakutselisena olen teinud ka
lepingulisi töid: aastatel 2000, 2001 ja 2002 kirjutasin tervislikust toidust
ajakirjale TervisPluss, aastal 2006 ilmusid minu toidulood ka Elukirjas.
Ajakirjale Kodukiri tegin pidevat kaastööd ajavahemikus 2006 - 2010
jätkuvate artiklisarjadena, esmalt eksootilistest puuviljadest ja
seejärel ürtidest ja maitseainetest. Minu kirjutisi on ilmunud Postimehe
lisas Arter, Päevalehes, Õhtulehes, ajakirjades Pere ja kodu, Elu
Lood ja Maret.
Eesti Instituudile koostasin 1998. aastal brošüüri Estonian
Cuisine, mille abil Eesti saatkonnad tutvustavad välismaal Eesti kööki.
Üllitise uuendatud variant ilmus aastal 2005, viimane aga jaanuaris 2014 ning
jõudis saksakeelsena täpselt õigel ajal Berliinis toimuvale suurüritusele Grüne Woche.
Kirjastusele Menu, mida juhib Ajakirjade Kirjastuse endine
juht Ain Lausmaa ja kus töötab ka Eesti Naise kauaaegne peatoimetaja Katrin
Streimann, olen kirjutanud raamatud Minimood köögis (muffinipanni mitmekesisest
kasutamisest) ja Kiired suupisted.